Tandarts in Amsterdam Noord


Veelzijdige tandartspraktijk in Tuindorp Oostzaan, Amsterdam Noord


Periodieke controle


Ook als u klachtenvrij bent, zien we u graag voor een periodieke controle in onze praktijk in Amsterdam Noord. De mate van regelmaat hangt af van de stabiliteit van uw gebit en de mond. Tijdens zo’n periodiek onderzoek controleert de tandarts het gebit op gaatjes en wordt gekeken of bijvoorbeeld de vullingen en kronen nog goed aansluiten. Vaak ziet de tandarts meer dan u voelt. De conditie van het tandvlees, eventuele afwijkingen in de mond, van uw tong, lippen en (wang)slijmvlies; het is allemaal belangrijk voor een goede gezondheid en een mooi gebit. Als het nodig is, kan er met behulp van röntgenfoto’s onder vullingen of kronen of tussen uw kiezen worden gekeken. 


Behandeling

Is er een behandeling nodig? Dan bespreekt de tandarts dit met u. U wordt duidelijk geïnformeerd over de behandeling, de eventuele risico’s van de behandeling, de duur van de behandelingen en de te verwachten resultaten. Vervolgens maken we een nieuwe afspraak. Ook is het mogelijk dat de tandarts u verwijst naar onze preventie-assistent, naar een specialist of naar de mondhygiënist.

Gaatjes en vullingen

Wat? 

Is het weefsel van de tand of kies aangetast door cariës (tandbederf)? Het is belangrijk dat de cariës zo snel mogelijk wordt weggehaald om verdere aantasting te voorkomen. De tandarts verwijdert de cariës en zal het gaatje dat is ontstaan opvullen. Zijn uw tanden of kiezen heel gevoelig bij warmte, kou, zoet of zuur? Het aanbrengen van vulmateriaal kan deze gevoeligheid verminderen. 


Hoe? 

Tandartspraktijk Tuindorp werkt met tand-kleurig composiet of porselein als vulmiddel. Dat zijn de sterkste witte vullingen. Heeft u nog amalgaamvullingen? De tandarts kan deze vervangen voor witte vullingen.


Hoe lang? 

De duur van de behandeling varieert. Hoeveel vullingen worden er geplaatst, hoe groot is de vulling, is het gaatje goed te bereiken voor de tandarts en hoeveel tanden en kiezen moeten er worden gevuld? Afhankelijk daarvan kan het 15 minuten duren, maar ook een uur.  


Verdoven? 

De een voelt er amper wat van, de ander vindt het verschrikkelijk. Iedereen ervaart pijn op zijn of haar eigen manier. Indien nodig kan de tandarts lokaal verdoven. Daarna is de behandeling vrijwel geheel pijnloos. U kunt dit altijd met de tandarts bespreken. Lees hier meer over verdoven.


Pijn achteraf?

Na het vullen van een tand of kies kunt u lichte pijn ervaren, die een tot soms enkele weken aanhoudt,  vergelijkbaar met een wond die enige tijd nodig heeft om te genezen. De tand of kies met vulling kan ook nog licht gevoelig zijn bij warm of koud; dit kan zelfs wel enkele maanden duren. Bij twijfel kunt u altijd contact opnemen met de tandarts. Voelt u een kloppende pijn die lang aanhoudt? Neem dan contact met ons op.

Wortelkanaalbehandeling

Wat?

Tanden en kiezen zitten in de kaak verankerd met één of meerdere wortels. Door iedere wortel loopt een kanaal: het wortelkanaal. Hierin zitten zenuwvezels en kleine bloedvaten. Dit weefsel, dat pulpa wordt genoemd, kan ontstoken raken. Door tandbederf, door een lekkende vulling, of bijvoorbeeld door een harde klap. In dat geval voert de tandarts een wortelkanaalbehandeling uit. Zo’n behandeling wordt ook wel een kanaalbehandeling of zenuwbehandeling genoemd. 


Hoe?

Ontstoken weefsel kan helaas niet meer genezen. Daarom moet de tandarts het ontstoken tandweefsel verwijderen om te voorkomen dat de ontsteking zich uitbreidt naar de kaak. Vaak maakt de tandarts enkele röntgenfoto’s. Hij opent de tand of kies en verwijdert het ontstoken weefsel. Vervolgens wordt het kanaal schoongemaakt met kleine vijltjes en gespoeld met desinfecterende spoelvloeistof. Daarna worden de kanalen gevuld. Na deze behandeling maakt de tandarts uw tand of kies weer dicht. Als de kies erg verzwakt is, kan het zijn dat er een kroon moet worden geplaatst. Na de behandeling kan de tand of kies nog lang mee.


Hoe lang?

Tanden hebben meestal één wortel. Kiezen hebben er vaak meer. Het is afhankelijk van het aantal wortelkanalen hoelang een behandeling duurt. Die duur varieert van een half uur tot anderhalf uur. Vaak kan de tandarts deze behandeling in één keer afmaken, maar soms moet u een keer of vaker terugkomen. 


Verdoven?

Als het tandweefsel helemaal is afgestorven, is een verdoving soms niet nodig. Maar in de meeste gevallen wordt u plaatselijk verdoofd. Vaak maakt de tandarts enkele röntgenfoto’s om goed te zien wat er aan de hand is. 


Pijn achteraf

Na een wortelkanaalbehandeling kunt u napijn krijgen, die enkele dagen kan aanhouden. Deze pijn is met een goede pijnstiller te onderdrukken. Als u een zwaardere pijnstiller nodig heeft dan paracetamol, kan de tandarts deze voorschrijven.

Kronen en bruggen 

Als een tand of kies verloren gaat of verloren is gegaan, helpen kronen en bruggen verdere problemen voorkomen. Ze zijn bedoeld als duurzame vervanging voor tanden en kiezen. Kronen en bruggen benaderen zoveel mogelijk de oorspronkelijke vorm en functie. Een behandeling voor een kroon of brug is ingewikkelder dan voor een gewone vulling. U zult dan ook enkele keren bij uw tandarts moeten terugkomen. Tandartspraktijk Tuindorp heeft zich gespecialiseerd in kroon- en brugwerk. De praktijk staat hier dan ook om bekend. Met de creaties van onze praktijk worden veel tandheelkundige problemen opgelost, met ook nog eens een prachtig esthetisch resultaat. 


Wat is een kroon?

De kroon is het zichtbare deel van uw tand of kies. Een kunstkroon is een heel sterk kapje van zirconium met porselein dat precies over een afgeslepen tand of kies past en lijkt op het oorspronkelijke gebitselement. Het kapje zit vastgelijmd op de afgeslepen tand of kies. Door een nieuwe kroon krijgt de tand of kies zijn oorspronkelijke vorm en functie weer terug.


Wat is een brug?  

Een brug wordt gemaakt ter vervanging van één of meer ontbrekende tanden en/of kiezen. In het tussendeel van de brug, ook wel dummy genoemd, zitten een of meer kunsttanden en/of kunstkiezen die op de plaats van de open ruimte komen. Aan weerszijden van de open ruimte worden de tanden of kiezen afgeslepen: die zijn de brugpijlers. Hierop worden twee of meer kronen geplaatst die de brug op z’n plek houden. Ook voor het maken van een brug zijn meerdere behandelingen nodig. 


Hoe lang?

Een behandeling voor een kroon of brug is ingewikkelder dan voor een gewone vulling. U zult dan ook enkele keren bij uw tandarts moeten terugkomen, meestal twee of drie keer. De kroon of brug wordt gemaakt in het tandtechnisch laboratorium. Tandartspraktijk Tuindorp werkt al jarenlang nauw samen met enkele uitstekende laboratoria voor bruggen en kronen. Meestal bent u binnen drie weken na uw eerste bezoek klaar met de behandeling.


Verdoven?

Meestal is er bij de behandeling van een kroon of brug een plaatselijke verdoving nodig. Lees hier meer over verdoven.


Pijn achteraf?

Na de behandelingen die horen bij bruggen en kronen kan uw gebit wat pijnlijk aanvoelen. Als de brug of kroon eenmaal is geplaatst, kunnen de tanden waarop de brugpijlers zijn gezet ook wat gevoelig zijn. U kunt deze pijn goed onderdrukken met een pijnstiller.

Implantaten

Wat?

Een tandheelkundig implantaat is een kunstwortel die de echte tandwortel vervangt. Na het plaatsen van een implantaat is er goed houvast voor bijvoorbeeld een kroon, een brug of een klikgebit. Het is een keuze die steeds populairder wordt, omdat de naastgelegen elementen niet beschadigd worden, zoals dat wel gebeurt bij de traditionele brugconstructie. Bovendien blijven de contouren van de kaak en het tandvlees beter in tact. 


Hoe?

Implantaten worden gemaakt van een lichaams-vriendelijk materiaal. In de meeste gevallen is dat titanium. Dit groeit makkelijk vast in het bot. De tandarts maakt via een opening in het tandvlees een klein gaatje in het kaakbot. Dan wordt het implantaat in de onder- of bovenkaak geplaatst en wordt het tandvlees meestal gehecht. Het implantaat krijgt vervolgens de tijd (enkele maanden) om vast te groeien. 


Hoe lang?

De duur van de behandeling is bij een implantaat heel afhankelijk van de complexiteit. De tandarts kan u hier meer over vertellen. 


Verdoven?

Het implantaat wordt onder plaatselijke verdoving geplaatst. Dankzij deze verdoving heeft u bij de behandeling zo goed als geen pijn.


Pijn achteraf?

U zult na de plaatsing van het implantaat wel enige pijn ervaren. De slijmvliezen kunnen wat opzwellen en verkleuren, evenals uw wang en lippen. Dit is een normale reactie. Voor deze napijn schrijft de tandarts pijnstillers voor. Heeft u na het plaatsen van het implantaat last van overmatige bloeding of krijgt u bijvoorbeeld huiduitslag? Neem dan contact met ons op. De tandarts zal van te voren met u bespreken wat u kunt verwachten. 

Tandheelkundige operaties

Tandartspraktijk Tuindorp voert ingewikkelde tandheelkundige operaties vrijwel allemaal zelf uit in onze praktijk. U kunt hierbij denken aan:


  • (lastige) verwijdering van (verstands)kiezen
  • wortelkanaalbehandeling
  • wortelpuntbehandeling
  • plaatsen van tandheelkundige implantaten

 

U hoeft voor deze behandelingen dus niet naar het ziekenhuis. 

Protheses / Klikgebit

Bij Tandartspraktijk Tuindorp kunt u ook terecht voor het aanmeten van protheses. Het kan hierbij gaan om een volledige prothese (een kunstgebit) of een gedeeltelijke prothese (bijvoorbeeld een frame). Deze uitneembare vervanging van tanden en kiezen worden voor u op maat gemaakt in onze vaste tandtechnisch laboratoria, met wie wij al jaren een nauwe en hechte samenwerking hebben. 

Geeft een kunstgebit of plaatje onvoldoende houvast, dan kunnen wij in uw kaak implantaten plaatsen. Hierop kan uw kunstgebit worden vastgeklikt. 

Mondhygiëne

Tandartspraktijk Tuindorp heeft een eigen preventie-assistente in dienst, die curatieve en preventieve behandelingen kan doen. Voor de gezondheid van uw gebit is het belangrijk tandplak en daarmee tand(vlees)problemen te voorkomen. Het schoonmaken en polijsten van uw gebit is dan ook een noodzakelijke behandeling om harde en zachte aanslag op tanden en kiezen te verwijderen. Bacteriën hechten zich slecht aan gepolijst tandoppervlak dat extra wordt beschermd door een fluoridelaag. Onze preventie-assistente kan ook adviseren hoe u zelf uw gebit en mond in de allerbeste conditie kunt houden.

Facings

Wat is een facing?

Een facing is een laagje tandkleurig vulmateriaal van composiet of een schildje van porselein. De tandarts kan dit vulmateriaal op een tand plaatsen om het gebit esthetisch te verbeteren. Als u bijvoorbeeld een spleetje tussen uw tanden wil laten verdwijnen, scheve tanden wil maskeren of een afgebroken tand wil laten repareren, kunt u kiezen voor een facing. Ook als uw tanden erg verkleurd zijn, kan een facing een mooie oplossing vormen. Een facing zorgt dus voor mooie, witte en regelmatige tanden. Met een facing worden vorm of kleur van de tanden veranderd. 

Tandartspraktijk Tuindorp maakt facings van composiet. De schildjes van porselein worden in nauw overleg gemaakt door de tandtechnici in het laboratorium waarmee we samenwerken. 

Verdoven

Het is het minst leuke aspect van het werk van de tandarts: de patiënt kan pijn ervaren. Gelukkig bestaat er zoiets als een verdoving. Als de tandarts iets gaat doen dat wellicht pijnlijk wordt, zal hij of zij dan ook een verdoving voorstellen. Zo’n verdoving bestaat uit een klein prikje en soms meerdere prikjes. Na zo’n verdoving voelt u bij de behandeling vrijwel geen pijn meer. Is dat wel het geval, waarschuw dan meteen de tandarts even. Als een verdoving eenmaal werkt, voelt uw wang of lip dik aan. U heeft het gevoel dat u moeilijker praat en eten of drinken kan lastig zijn. Zodra de verdoving is uitgewerkt, zal dit gevoel ook verdwijnen. Afhankelijk van de verdoving kan dat enkele uren duren.

Hoofdpijn

Soms hebben patiënten onbegrepen, terugkerende hoofdpijn. Regelmatig blijkt de oorzaak in het gebit te zitten. Vergelijk het maar met een schoen met een afgebroken hak, waar u niet prettig op loopt. Als de bovenkaak en de onderkaak niet goed op elkaar passen, kan dat tot hoofdpijn leiden. In Tandartspraktijk Tuindorp kan de tandarts na een analyse op verschillende manieren testen of de hoofdpijn door het gebit wordt veroorzaakt. Soms is het weghalen van storende contactpunten al genoeg om de klachten te verhelpen.

     

Digitale röntgen en OPT

Digitale röntgen 

Voordelen ten opzichte van de (ouderwetse) analoge röntgenfoto’s: 

  • aanzienlijk minder straling
  • mooie beelden die goed te bewerken zijn
  • eenvoudige communicatie met patiënten en andere medici  

 

OPT

Bij Tandartspraktijk Tuindorp kunnen we ook een gebitsscan maken. Dit is een overzichtsfoto die alles laat zien: wortels, ontstekingen, vullingen, ligging van verstandskiezen, grote gaten, het kaakgewricht, bijholtes, etc.. Indien het niet gedetailleerd genoeg is, dan wordt er nog een aanvullende foto gemaakt.

Onze openingstijden

maandag

8:30–12:00

13:00–16:00


dinsdag

8:30–12:00

13:00–16:00


woensdag

8:30–12:00

13:00–16:00


donderdag

8:30–12:00

13:00–16:00


vrijdag

8:30–12:00

Contactformulier